Study on the current situation of the food companies in Barranquilla, Atlantico
DOI:
https://doi.org/10.21803/adgnosis.9.9.435Keywords:
Gross Domestic Product, Competitiveness, Marketing, Costs, Added ValueAbstract
In the present study, we intend to know the current situation of food companies in Barranquilla, analyzing the variables of the global economic environment, Latin American, Colombian, Caribbean Region, Atlántico Department, until reaching the city of Barranquilla, based on the perspective of different investigations with points of incidence, it raises the characteristics of food companies, the goal is to increase competitiveness, is established among the main actions; It is strategic to invest in the development of suppliers of raw materials with efficient environmental practices, create new products and maintain a good image to position and thus expand the market. The leaders of the Atlántico should direct their efforts in seeking new economic investors, articulating with the main government institutions that invest with economic resources or human factor in both the rural and urban sector for small and medium enterprises. The government governs a fundamental role to implement measures such as reducing uncertainty of tax reform, reducing contraband, investing in increasing the capacities of companies such as productivity, quality and marketing strategies, reducing the effects of climate phenomena through the development of mitigation and regulation measures, control the main factors that potentiate the depreciation of the peso through long-term actions, simplify the restrictions of entry and exit of food to not affect food production, competitiveness and therefore the economic growth of the sector.
Downloads
References
Achar, J., Delgado, D., & Pelaez, J. (2011). Oportunidades de Exportación del Valle del Cauca en el Acuerdo Comercial Colombia-Canadá: El Caso del Sector Azucarero. Revista economía & región.
ADR (2018) Agencia de Desarrollo Rural http://www.adr.gov.co/agencia/Paginas/quienes-somos.aspx
ANDI (2018), Asociación Nacional de Empresarios de Colombia Informe http://www.andi.com.co/Uploads/Informe%20EOIC%20Abril%202018.pdf
Bell, Martin and Keith Pavitt (1993), Accumulating Technological Capability in Developing Countries, Proceedings of the Annual World Bank Conference on Development Economics 1992, The World Bank, Washington, D.C.
Castrillón M. (2018) Estudio Sobre Bioeconomía, Como Fuente de Nuevas Industrias Basadas en el Capital Natural de Colombia Fase II Análisis Sector de Alimentos y Bebidas, Corporación Biointropic Medellín.
CEPAL. (2018) Comisión Económica para América Latina y el Caribe. Perspectivas Económicas de Latino América 2018 Naciones Unidas, Santiago de Chile
Confecamaras. (2017). Red de Cámaras de Comercio Determinantes de la Supervivencia empresarial en Colombia. Bogotá D.C.
Confecámaras (2017) Red de Cámaras de Comercio; Informe de Dinámica Empresarial en Colombia.
DANE (2015) ICER Informe de Coyuntura Económica Regional, Atlántico, Barranquilla, www.dane.gov.co/files/icer/2015/ICER_Atlantico2015.pd f
DANE. (2017). Departamento Admnistrativo Nacional de Estadistica Boletín técnico PIB cuarto trimestre de 2017. Bogotá D.C.
DANE. (2019). Departamento Admnistrativo Nacional de Producto Interno Bruto Principales resultados Cuentas Nacionales. Bogotá D.C.
DANE. (2016). Departamento Admnistrativo Nacional de Estadistica Informe de Conyuntura Económica Regional ICER. Barranquilla.
Euromonitor International (2017). Sitio web: http://www.euromonitor.com
Fagerberg, Jan (1996), “Technology and Competitiveness”, Oxford Review of Economic Policy, Vol. 12, No. 3, pp. 39-51.
FAO (2011), Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura Biotechnologies for agricultural development. Agricultural Biotechnologies in Developing Countries (ABDC-10). Rome: FAO. Retrieved from http://www.fao.org/docrep/014/i2300e/i2300e00.htm
FAOSTAT (2019) Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura Estadística Comparación de Datos Grafica 1 y 2, http://www.fao.org/faostat/es/#compare.
FMI (2018). Fondo Monetario Internacional, Estudios económicos y financieros. Perspectivas económicas. Las Américas una recuperación despareja. ISBN: 9781484376843.https://www.imf.org/es/Publications/REO/WH/Issues/2018/10/11/wreo1018#Informe.
Fondo Emprender (2018) http://www.fondoemprender.com/SitePages/Home.aspx.
León, G. (2015). Competitividad de las exportaciones del sector alimentos y bebidas en el departamento del Atlántico, 2000 – 2014 Saber, Ciencia y Libertad ISSN: 1794-7154 Vol. 10, No.1.
Martínez Juvené, J., Fontalvo Cerpa, W., & Cantillo Guerrero, E. (2018). Uso de los atributos de un producto para la seducción de un cliente durante el proceso de compra. Dictamen Libre, 2(23), 91–106. https://doi.org/10.18041/2619-4244/dl.23.5154
Méndez Manuel & Gómez Marcela (2017) Factores incidentes para crear valor compartido en las Mipymes de Bogotá. Suma de Negocios Volumen 8, Número 18, páginas 96-105, https://doi.org/10.1016/j.sumneg.2017.10.003
Montoya L-Montoya Iván- Castellanos O. (2008) De la Noción de Competitividad a Las Ventajas de La Integración Empresarial. rev.fac.cienc.econ., Vol. XVI (1), Junio 2008, 59-70, https://www.redalyc.org/pdf/909/90916105.pdf
Mora M. Declive organizativo, fracaso y reestructuración organizacional en empresas colombianas Contaduría y Administración Volumen 59, Issue 3, 2014, Pages 235 260https://doi.org/10.1016/S01861042(14)71271-9.
OECD (2018) Development Centre Perspectivas económicas de América Latina Repensando las instituciones para el desarrollo, ISBN:9789264290235 (PDF) https://doi.org/10.1787/leo-2018-es.
Olarte J. (2018) Bolsa Mercantil de Colombia, Análisis del Sector de Alimentación, Bogotá.
Pérez J & Lopera M. & Vásquez F (2017). Estimación de la probabilidad de riesgo de quiebra en las empresas colombianas a partir de un modelo para eventos raros. Cuadernos de Administración, 30(54), 7-38. http:// dx.doi.org/10.11144/Javeriana.cao30-54.eprqe.
Polo J. & Ramos J. & Arrieta A. & Gonzales A. 2017, Relación entre I+D, actividades innovadoras y resultados empresariales: Un análisis para el sector de alimentos y bebidas en Colombia, 2017
Reina W. & Sepúlveda C. & Gonzales G. Análisis semiparametrico de los factores asociados a la sostenibilidad de los emprendimientos, rev.fac.cienc.econ., Vol. XXVI (1), junio 2018, 163-180, DOI: https://doi.org/10.18359/rfce.3144
Restrepo L., ¿Por qué la convergencia estratégica puede originar la mortalidad empresarial? Univ. Empresa, Bogotá (Colombia) 4 (9): 66-85, diciembre de 2005.
Rojas S. & Vega R. (2011) Uso del mercadeo estratégico en las Mipymes de Bogotá, Poliantea 13. Volumen VII, Paginas 97-111, https://journal.poligran.edu.co/index.php/poliantea/article/view/142
Romero, J. (2012). Lo rural y la ruralidad en américa latina: categorías conceptuales en debate. Psicoperspectivas. Individuo y Sociedad, Vol. 11, No. 1 Uruguay.
Romero F. (2015), Fracaso empresarial de las pequeñas y medianas empresas (pymes) en Colombia, Suma de Negocios Volume 6, Issue 13, January–June 2015, https://doi.org/10.1016/j.sumneg.2015.08.003.
SENA (2018) Servicio Nacional de Aprendizaje http://www.sena.edu.co/es-co/sena/Paginas/quienesSomos.aspx
Tascon M. Variables y Modelos Para La Identificación y Predicción Del Fracaso Empresarial: Revisión de La Investigación Empírica Reciente, Revista de Contabilidad Volume 15, Issue 1, January–July 2012, Pages 7-58 https://doi.org/10.1016/S1138-4891(12)70037-7.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2020 ADGNOSIS
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.