Model to promote Urban Agriculture based on SDG 2 and 11in the District of Barranquilla

Authors

DOI:

https://doi.org/10.21803/penamer.16.32.690

Keywords:

Urban agriculture, self-sufficiency, food security, sustainable development goals and sustainable cities

Abstract

Introduction: Urban agriculture has its roots in the 1950s, when the war forced peasants to abandon their land and migrate to the cities, which were dominated by the convenience of canned food. These agricultural traditions have been passed down keeping the legacy of urban agriculture. Objective: The Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) highlights five crucial points: balance between population growth and economic growth; the detriment of forests, savannahs and wetlands; the excessive use of nitrogen fertilizers, the overexploitation of the oceans and the accelerated use of fossil fuels. Reflection: the article seeks to expose the arguments presented by FAO which have led 193 countries to join efforts searching for effective solutions to counteract the devastating impacts of these practices. Conclusion: Among the purposes of this reflection is the generation of awareness to care for the environment to ensure a sustainable future. Therefore, creating models to promote Urban Agriculture as a strategy in the consolidation of the goals of SDG #2 (Zero Hunger) and #11 (Sustainable Development Goal) in the District of Barranquilla, can be one of the proposals to mitigate damage to the environment, help eliminate hunger, food insecurity and malnutrition.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Antúnez, A. M. C., Morales, C. E. B. y Araujo, D. R. S. (2019). La sostenibilidad global en una empresa de transporte urbano de viajeros en autobús: Estudio de caso. In Memorias del III Congreso internacional en administración

de negocios internacionales (CIANI): Retos y oportunidades del desarrollo sostenible en los negocios internacionales (pp. 28-42). Universidad Pontificia Bolivariana. file:///C:/Users/Usuario/Downloads/Dialnet-MemoriasDelIIICongresoInternacionalEnAdministracio-746049.pdf

Esteche, E., Gerhard, Y., & Escurra, M. L. (2023). Vinculación universidad-empresa para desarrollar innovación - caso de una universidad privada y emprendedores de la ciudad de Encarnación. Estrategia Y Gestión Universitaria, 11(2), 86–109. https://doi.org/10.5281/zenodo.8147331

Gómez Cano, C. A., & Sánchez Castillo, V. (2023). Estrategias para el fortalecimiento del Programa de Administración en la Universidad de la Amazonia. Estrategia Y Gestión Universitaria, 11(2), 33–52. https://doi.org/10.5281/zenodo.8145076

Lara, A. (2008). Agricultura urbana en Bogotá: implicaciones en la construcción de una ciudad sustentable. (Tesis de pregrado, Universidad Javeriana). https://repository.javeriana.edu.co/bitstream/handle/10554/7809/tesis125.pdf?sequence=1

López Ricalde, C. D., López-Hernández, E. S. Ancona Peniche, I. (2005). Desarrollo sustentable o sostenible: una definición conceptual. Horizonte Sanitario, 4(2).

Morán, N. (2010). Artículo. Agricultura Urbana: un aporte a la rehabilitación integral. Papeles de relaciones ecosociales y cambio global. 111. 99-111.

Mougeot, L. (2006). Cultivando mejores ciudades: Agricultura urbana para el desarrollo sostenible. Centro internacional de investigaciones para el desarrollo. Ottawa, ON, Canadá K1G 3H9.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2017). El estado mundial de la agricultura y la alimentación. https://www.fao.org/3/I7658s/I7658s.pdf

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2019). El apoyo de la FAO para alcanzar los Objetivos de Desarrollo Sostenible en América del Sur. Panorama. Santiago de Chile.

Organización de las Naciones Unidas para la Alimentación y la Agricultura (FAO). (2015). La FAO y los 17 Objetivos de Desarrollo Sostenible.

Rodríguez, M. (1994). El desarrollo sostenible: ¿Utopía o realidad para Colombia? La política ambiental del fin del siglo: Una agenda para Colombia. Bogotá. CEREC. pp.15-43.

Rodríguez, D. (2017). Agricultura Urbana en Bogotá: aporte para el cambio cultural. (Tesis de Magíster, Universidad Nacional de Colombia). https://docplayer.es/57533565-Agricultura-urbana-en-bogota-aporte-para-el-cambio-cultural-diego-ricardo-rodriguez-pava.html

Rodríguez Torres, E., López Gómez, H. E., y Dávila Cisneros, J. D. (2023). Importancia de los semilleros estudiantiles en las universidades, para la investigación científica. Negonotas Docentes, (22), 50-62. https://doi.org/10.52143/2346-1357.886

Simanca, J. A., Araujo, D. S., Porras, L. S., Viloria, M. R., Morales, C. B. y Guiliany, J. G. (2019). Efectos de los Stakeholders sobre el turismo sostenible en Barranquilla. Liderazgo Estratégico, 9(1), 82-96.

Torres Torres, F. (2003). Seguridad Alimentaria: Seguridad Nacional. Universidad Nacional de México D.F. https://biblioteca.clacso.edu.ar/Mexico/iiecunam/20170526043224/pdf_795.pdf

Published

2023-11-20 — Updated on 2023-11-20

Versions

How to Cite

Pérez Camerano, C. E. ., Borja Barrera, M., & Gómez Pedroza, F. (2023). Model to promote Urban Agriculture based on SDG 2 and 11in the District of Barranquilla. Pensamiento Americano, 16(32), e-690. https://doi.org/10.21803/penamer.16.32.690